Volume 27

Volume no. 27/2016

  1. Źródła azotu dla jęczmienia jarego uprawianego po grochu siewnymA. Wysokiński, S. Kalembasa, B. Kuziemska, I. Łozak, Ł. Mucuś
    Abstract       Pełny tekst / Full text
  2. Ocena bezpieczeństwa żywnościowego Polski na tle produkcji rolniczej w latach 2010–2015H. Klikocka, O. Klikocki, B. Szostak 
    Abstract   Pełny tekst / Full text
  3. Studium wykorzystania modelu GRACE w ocenie zmian poziomu wód gruntowych w kontekście dostępności wody dla rolnictwa w zlewni rzeki WisłyD. Badora 
    Abstract      Pełny tekst / Full text
  4. Influence of selected soil parameters on amino acid profile in Stellaria mediaM.M. Dziągwa-Becker, O. Kalitowska, W.A. Oleszek  
    Abstract     Pełny tekst / Full text
  5. Waloryzacja przyrodniczo-użytkowa zbiorowisk łąkowych z udziałem Arrhenatherum elatius i Bromus inermis ukształtowanych w wyniku zaniechania użytkowania na terenie rezerwatu „Skarpa Ursynowska” M. Janicka, B. Pawluśkiewicz, P. Dąbrowski   
    Abstract     Pełny tekst / Full text
  6. Mikronizacja metodą modyfikacji składu chemicznego nasion fasoli, ze szczególnym uwzględnieniem węglowodanów B. Kiczorowska, W. Samolińska, D. Andrejko, A. Al-Yasiry   
    Abstract     Pełny tekst / Full text
  7. Instrumenty wsparcia biogospodarki w kontekście rozwoju województwa lubelskiegoA. Kobiałka, A. Nowak    
    Abstract    Pełny tekst / Full text
  8. Wpływ nawożenia potasem na plon nasion oraz zawartość i jakość tłuszczu nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.)B. Król      
    Abstract     Pełny tekst / Full text
  9. Bioekonomia – stan obecny, kierunki zmian i perspektywy rozwoju. Wyzwanie dla uczelni, przedsiębiorców i administracjiM. Krzywonos, A. Marciszewska, M. Domiter, D. Borowiak    
    Abstract     Pełny tekst / Full text
  10. Rola innowacji popytowych w rozwoju rolnictwa jako sektora biogospodarkiM. Maciejczak     
    Abstract     Pełny tekst / Full text
  11. Porównanie gospodarki paszowej w wybranych gospodarstwach woj. podlaskiego w latach 2002 i 2013A. Madej     
    Abstract     Pełny tekst / Full text
  12. Survival of rhizobia on seeds, nodulation and growth of soybean as influenced by synthetic and natural seed-applied fungicides S. Martyniuk, M. Kozieł, A. Gałązka 
    Abstract     Pełny tekst / Full text
  13. Plonowanie nowych odmian jęczmienia jarego w zależności od dawki azotuK. Noworolnik
     Abstract     Pełny tekst / Full text
  14. Zmienność form i odmian owsa w PolsceP. Pszczółkowski, B. Sawicka
    Abstract     Pełny tekst / Full text
  15. Plonowanie i zdrowotność dwóch podgatunków pszenicy w zależności od udziału zbóż w strukturze zasiewów w warunkach integrowanej produkcjiA. Sułek, G. Podolska, B. Jaśkiewicz
    Abstract     Pełny tekst / Full text
  16. Modelling soil organic carbon sequestration under crops for biofuels in PolandE. Krasuska, A. Faber, Z. Jarosz, R. Kaczyński
    Abstract     Pełny tekst / Full text
  17. Wykorzystanie kwasu kumarowego i ferulowego jako jedynego źródła węgla przez bakterie z rodzaju Azospirillum wiążące wolny azotA. Gałązka, M. Łyszcz, A. Perzyński   
    Abstract     Pełny tekst / Full text
  18. Dynamics of dry matter accumulation in the initial growth period of maize (Zea mays L.)P. Szulc, T. Michalski, H. Waligóra, K. Nowosad, J. Bocianowski, D. Radzikowska, W. Waniorek
    Abstract     Pełny tekst / Full text